Çelik konstrüksiyon nedir? Celik konstruksiyon, bir yapı tekniğidir. Bu teknik, tamamen çerçeveye bağlı bir binanın zemin, çatı ve duvarlarını desteklemek için dikdörtgen bir ızgarada inşa edilmiş dikey çelik tekniğinin gelişmesi, çok katlı binaların ve gökdelenlerin yapımını mümkün kilmistir..
Çelik konstruksiyon ev nedir sorusuna cevaben betonarme yapılar ve çelik evlerin inşa etme süreleri kıyaslanabilir.
Çelik konstrüksiyon evler çok kısa süre de inşa edilirken betonarme evler çok daha uzun sürelerde inşa edilir.
Çelik birleştirme işlemleri kaynak, vida ve kelepçe kullanılarak yapıldığı için betonun kuruması için gerekli süreler çelik ev modeli inşa süresini etkilemez.. Bu açıdan iki katlı bir çelik ev ortalama 15 gün içinde inşa edilerek kullanıma hazır hale getirilebilir.
Betonarme ev modelinde bu durum çok daha uzun sürelere yayılmaktadır. İki katlı betonarme bir evi inşa etmek için en az 90 günlük bir süre gereklidir. Bu açıdan demir konstrüksiyon ile inşa edilen evlerde yapılan inşaat işlemleri ve süresi sizin için avantaj teşkil etmektedir.
Çelik konstrüksiyon ev modelinde kullanılan çelikler, birleştirme elemanları fabrika ortamlarında test edilerek üretildikleri için deprem anında çekme ve kopma testlerinde gösterdikleri mukavemetleri göstereceklerdir. Bir anlamda beklenen tepkiyi çelik evlerde görebilir ve hangi şiddette depremlerde yıkılma riski ile karşı karşıya kaldığınızı bilebilirsiniz.
Ancak betonarme bir ev için aynı durum söz konusu değildir. Betonun mukavemeti farklı, demirin mukavemeti farklı ve kullanılan duvar örme malzemeleri ( ytong, tuğla, kiremit, taş ) mukavemeti farklı olduğu için deprem anındaki mukavemeti net olarak kestiremezsiniz. Çelik ev modelinin bir diğer avantajı da inşa işlemi bittikten sonra kullanıma hazır hale gelmesidir.
Çelik konstrüksiyon işleminden sonra dış cephe kaplaması yapılarak teslim edilen evde artık yaşayabilir ve bu evi barınma alanı olarak kullanabilirsiniz. Ancak betonarme bir ev için bu durum söz konusu değildir. Kaba inşaatı biten betonarme bir evin kolon ve kirişler arası duvarları örülmeli, duvar örme işleminden sonra sıva işlemi ve boya işlemleri yapılmalıdır. Bu işlemler ortalama olarak evin inşa süresini % 40 oranında uzatacaktır.